Dietetyczne zapiekane naleśniki – jem co drugi dzień, choć jestem na diecie. Mega smaczne
37
Zapiekane naleśniki brzmią pysznie, prawda? W dodatku można je jeść będąc na diecie, gdyż do ich użycia nie używa się mąki. Brzmi świetnie? I tak właśnie smakują!
Jest to świetne rozwiązanie na danie bardzo szybkie, smaczne i przede wszystkim niekaloryczne. Delikatne naleśniki z twarogiem są świetnym rozwiązaniem dla całej rodziny! Najmłodsi z wielką chęcią zjedzą te zapiekane naleśniki, aż się będą im uszy trzęsły. Składniki, które są potrzebne, zapewne każdy z nas ma w swojej lodówce.
SKŁADNIKI:
500 ml mleka
6 jaj
300 gram twarożku
5 łyżek skrobi ziemniaczanej
2 łyżki oleju słonecznikowego
150 gram śmietany lub zamiennie jogurt naturalny-wersja bardziej fit
cukier lub ksylitol wedle gustu smakowego
masło
PRZYGOTOWANIE:
5 jajek roztrzep za pomocą miksera lub trzepaczki, a następnie dodaj cukier. Powoli dodawaj skrobię ziemniaczaną, aby nie było grudek i dokładnie mieszaj.
Do składników dodaj olej słonecznikowy oraz mleko.
Nasmaruj patelnię masłem i rozgrzej ją mocno, aby zacząć smażyć naleśniki.Smaż na każdej stronie do zarumienienia.
Podczas smażenia przygotuj nadzienie, które składa się z twarogu, cukru i jajka. Wszystko dokładnie utrzyj. Przygotowaną masę rozsmaruj na powierzchni naleśnika i zawiń w pożądany kształt np. w rulon.
Przygotuj blaszkę i rozłóż na niej przygotowane naleśniki, które posmaruj wedle uznania-kwaśną śmietaną bądź jogurtem. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.