Co jeść aby oczyścić tętnice i uchronić się przed zawałem. Jedz te produkty, by żyć dłużej
1 108
Świeżo wyciskany sok stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy. Dodatkowo pozwala obniżyć ciśnienie krwi, a dwie szklanki dziennie dostarczą wysokiej dawki witaminy C oraz energii do działania.
Kawa
Najnowsze badania udowodniły, że poranna kawa może znacząco zmniejszyć ryzyko zawału. Należy przy tym pamiętać, by nie przekraczać zalecanej dawki 1-2 filiżanek dziennie.
Zielona herbata
Zawarte w zielonej herbacie antyoksydanty przyspieszają metabolizm tłuszczów, a przy tym zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Warto zatem pić każdego dnia przynajmniej jeden kubek herbaty.
Kurkuma
Zawarta w niej kurkumina spowalnia proces odkładania się tłuszczu, a ponad to zmniejsza stany zapalne toczące się w organizmie.
Cynamon
Ta aromatyczna przyprawa pozwala naturalnie oczyszczać tętnice i żyły. Warto dodawać ją codziennie do posiłków i do napojów.
Oliwa z oliwek
Uznawana za jedną z najzdrowszych diet na świecie – dieta śródziemnomorska w głównej mierze bazuje na oliwie z oliwek, koniecznie najwyższej jakości. Składnik ten pozwala kontrolować poziom cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko zawału aż o 41%.
Arbuzy
Za sprawą stymulacji tlenku azotu arbuzy rozszerzają naczynia krwionośne, a dodatkowo doskonale nawilżają nasz organizm od wewnątrz.