Mały palec już nie w modzie: Sadzonki po tym nawozie rosną grubsze w zaledwie 7 dni.

Aby zapewnić Twoim sadzonkom siłę i wytrzymałość, warto skorzystać z domowej receptury pokarmowej.

Oto dwie metody wypróbowane, które przyczyniają się do obfitych plonów.

Podawanie tego naturalnego nawozu papryce, pomidorom, bakłażanom, ogórkom i wielu innym roślinom zapewnia szorstkość łodyg oraz witalność i robustność roślin. Dodatkowym bonusem jest ich wzmożona odporność na różne choroby.

RECEPTURA NR 1

Potrzebne składniki:

  • 1 litr wody
  • 1 opakowanie cynamonu

Metoda przygotowania:

Do pojemnika wsypujemy cynamon, zalewamy go wodą i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na kilka dni, aby składniki się przegryzły. Cynamon, jako naturalny antyseptyk, może przeciwdziałać patogenom i ochraniać roślinę przed grzybicą oraz innymi chorobami. Następnie przecedź przygotowany wcześniej wyciąg i używaj do podlewania sadzonek.

RECEPTURA NR 2

Potrzebne składniki:

  • 1,5 litra wody
  • obierki z ziemniaków

Metoda przygotowania:

Obierki z ziemniaków umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans do dwudziestu minut. Po zdjęciu z ognia, oczekujemy aż napar ostygnie.

Następnie polewamy korzenie sadzonek przygotowanym płynem, co dwie tygodnie, aby wspierać ich wzrost. Życzę powodzenia!

error: Treść zabezpieczona !!