Przepis na pyszny ser bez dodatku chemii i jajek. Z 2 litrów mleka zrobisz 1kg sera! – uwielbia go cała rodzina
16
Samodzielne przygotowanie sera nie musi być trudne. Prezentujemy bardzo fajny przepis, który bez chemii pozwala na uzyskanie naprawdę pysznego sera.
Ser wykonany według poniższego przepisu przypomina w smaku ser feta. Doskonale nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek oraz jako samodzielne danie.
Niezbędne składniki
2 litry mleka
2 miligramy soli
400 gramów śmietany
6 jajek
Sposób przygotowania
Do garnka należy wlać mleko, posolić i zagotować. Osobno ubijamy jajka i do zagotowanego mleka je dodajemy wraz z kwaśną śmietaną.
Całość trzeba bardzo dokładnie wymieszać i gotować przez około 5 minut. Po tym czasie serwatka zacznie się oddzielać.
Do osobnego garnka należy włożyć gazę i wlać w nią wcześniej zagotowaną mieszaninę. Następnym krokiem jest odcedzenie substancji, odciśnięcie i przykrycie gazą.
Po wystygnięciu sera należy go zawinąć i włożyć do lodówki. Alternatywą dla śmietany może być 200 gramów kefiru, wówczas ser będzie bardziej miękki.