Przepis na pyszny ser bez dodatku chemii i jajek. Z 2 litrów mleka zrobisz 1kg sera! – uwielbia go cała rodzina

Samodzielne przygotowanie sera nie musi być trudne. Prezentujemy bardzo fajny przepis, który bez chemii pozwala na uzyskanie naprawdę pysznego sera.

Ser wykonany według poniższego przepisu przypomina w smaku ser feta. Doskonale nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek oraz jako samodzielne danie.

Niezbędne składniki

  • 2 litry mleka
  • 2 miligramy soli
  • 400 gramów śmietany
  • 6 jajek

Sposób przygotowania

Do garnka należy wlać mleko, posolić i zagotować. Osobno ubijamy jajka i do zagotowanego mleka je dodajemy wraz z kwaśną śmietaną.

Całość trzeba bardzo dokładnie wymieszać i gotować przez około 5 minut. Po tym czasie serwatka zacznie się oddzielać.

Do osobnego garnka należy włożyć gazę i wlać w nią wcześniej zagotowaną mieszaninę. Następnym krokiem jest odcedzenie substancji, odciśnięcie i przykrycie gazą.

Po wystygnięciu sera należy go zawinąć i włożyć do lodówki. Alternatywą dla śmietany może być 200 gramów kefiru, wówczas ser będzie bardziej miękki.

error: Treść zabezpieczona !!