Jak przygotować soczyste żeberka: Poznaj trik szefów kuchni. Oto przepis na piekielnie dobre żeberka czosnkowe
27
Wyjdź ze schematów i zrób coś oryginalnego!
Niecodzienna mieszanka przypraw, które znajdziesz w każdej kuchni, ketchupu i jabłkowej marynaty zamieni zwyczajne żeberka w danie godne dobrej restauracji. Sprawdź to we własnej kuchni!
Będziesz potrzebować:
1200 g żeberek (wieprzowych)
100 g ketchupu
100 g musu jabłkowego
2 kg cukru brązowego
1/2 cytryny
3-4 łyżki stołowe sosu sojowego
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Jak to zrobić?
Do miski wrzuć przecier jabłkowy, ketchup, cukier, wyciśnięty sok z cytryny, sos sojowy i wszystkie przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj.
Włóż mięso do marynaty i dobrze pokryj nią całe żeberka. Marynuj minimum 30 minut – wtedy potrawa dobrze przejdzie smakiem.
Gdy już skończysz marynować mięso, wyłóż żeberka na blachę i przykryj folią. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Po tym czasie odkryj mięso i piecz dalej przez 30 do 40 minut, aż mięso nabierze złocistego koloru.