Jak przygotować soczyste żeberka: Poznaj trik szefów kuchni. Oto przepis na piekielnie dobre żeberka czosnkowe

Wyjdź ze schematów i zrób coś oryginalnego!

Niecodzienna mieszanka przypraw, które znajdziesz w każdej kuchni, ketchupu i jabłkowej marynaty zamieni zwyczajne żeberka w danie godne dobrej restauracji. Sprawdź to we własnej kuchni!

Będziesz potrzebować:

  • 1200 g żeberek (wieprzowych)
  • 100 g ketchupu
  • 100 g musu jabłkowego
  • 2 kg cukru brązowego
  • 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Jak to zrobić?

Do miski wrzuć przecier jabłkowy, ketchup, cukier, wyciśnięty sok z cytryny, sos sojowy i wszystkie przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj.

Włóż mięso do marynaty i dobrze pokryj nią całe żeberka. Marynuj minimum 30 minut – wtedy potrawa dobrze przejdzie smakiem.

Gdy już skończysz marynować mięso, wyłóż żeberka na blachę i przykryj folią. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Po tym czasie odkryj mięso i piecz dalej przez 30 do 40 minut, aż mięso nabierze złocistego koloru.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!