Zielone orzechy korzystnie wpływają na zdrowie i urodę, mamy przepis na leczniczy olejek.

Wszyscy dobrze znamy orzechy – laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Wybór jest spory.

Kupimy je z łatwością w sklepie, a wiele odmian wyhodujemy z powodzeniem w przydomowym ogródku.  Są smaczne, zdrowe, idealne jako przekąska lub dodatek do wielu smacznych dań i deserów.

Sezon na orzechy a Polsce to zazwyczaj jesień – są wtedy dojrzałe, smaczne i nadają się co jedzenia.

Mało kto wie o niesamowitych prozdrowotnych właściwościach orzechów, gdy są jeszcze zielone, czyli w okresie czerwca i lipca. Jak się jednak okazuje, zielone orzechy oraz ich liście, są z powodzeniem wykorzystywane do wytwarzania różnych produktów mających pozytywny wpływ na zdrowie i urodę.

Zielone orzechy to niezwykle cenne źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz oczyszcza organizm. Wpływają też pozytywnie na osoby zmagające się z depresją i zmęczeniem, wzmacniają żołądek i wątrobę oraz wspomagają wydalanie metali ciężkich. Zielone orzechy to również doskonałe panaceum na bóle głowy i problemy towarzyszące menstruacji.

Olejek z zielonych orzechów to sprzymierzeniec pięknego wyglądu.

Wzmacnia on włosy oraz pomaga w walce z łupieżem. Z powodzeniem można go również dodawać do maseczek do twarzy – zrewitalizuje i odświeży skórę, nada jej blasku oraz zdrowego i wypoczętego wyglądu.

Co ciekawe, zielone orzechy nadają się do jedzenia. Są idealnym dodatkiem do mięs, dań warzywnych, pasują do sałatek, również tych owocowych.

Chcesz przekonać się na własnej skórze o działaniu zielonych orzechów? Żaden problem! Skorzystaj z naszego przepisu na leczniczy olejek dla Twojej skóry.

Składniki:

  • 7 sztuk zielonych orzechów włoskich,
  • 2 marchewki,
  • oliwę z oliwek lub inny olej.

Sposób przygotowania:

Poćwiartuj orzechy, a marchewki zetrzyj na tarce. Następnie włóż wszystko do butelki i zalej oliwą/olejem. Odstaw zamkniętą butelkę w słoneczne miejsce na około miesiąc.

Tak przygotowany olejek stosuj na trudno gojące się rany, blizny, pomoże on złagodzić objawy łuszczycy, egzemy, spłyci zmarszczki, pomoże rozjaśnić plamy starcze oraz wyleczyć opryszczkę.

Warto wspomnieć także o konkretnych prozdrowotnych zaletach zielonych orzechów.

Aby chętniej je spożywać, można przygotować miód z zielonych orzechów. Pomoże w przypadku anemii, złych wyników morfologii, na przeziębienie, ból gardła, choroby oskrzeli oraz problemy z tarczycą.

Składniki na miód z zielonych orzechów:

  • 40 zielonych orzechów,
  • 1/2 litra płynnego miodu.

Przygotowanie:

Pokrojone na kawałki zielone orzechy zalewamy miodem i trzymamy z słoiku. Odstawiamy na około 40 dni w ciemne miejsce. Gotowy miód spożywamy w następujący sposób: 1 łyżeczka rano na pusty żołądek.

Ciekawą alternatywą jest likier z zielonych orzechów.

Pomoże przy tarczycy, chorobach przewodu pokarmowego, bólach głowy, poprawi nastrój.

Potrzebujesz:

  • 1 litr brandy,
  • 12 zielonych orzechów,
  • 400 g cukru,
  • 4 goździki,
  • 5 ziaren kawy,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

Pokrojone orzechy, plastry cytryny oraz resztę składników wkładamy do butelki, mieszamy. Odstawiamy w słoneczne miejsce na 40 dni, od czasu do czasu mieszając cukier.

Gdy likier jest już gotowy, przecedzamy go i jest  gotowy do spożycia.

error: Treść zabezpieczona !!