Nie oprze im się żadne dziecko, ani nawet dorosły: Przepyszne bułeczki ziemniaczane z nadzieniem.
Bułeczki maślane, drożdżówki, pączki, zapiekanki – te przysmaki wszyscy znamy. Ale czy ktoś z Was słyszał o bułeczkach ziemniaczanych?
Takie wyśmienite wypieki znalazłam w jednej z kameralnych piekarni w moim mieście. Ziemniaczane bułeczki były tak pyszne, że koniecznie musiałam zdobyć przepis.
Na szczęście właścicielka piekarni z chęcią przekazała mi, jak przygotować takie bułeczki. Chcę się dziś podzielić z Wami tym przepisem.
Jakie produkty będą nam potrzebne?
Aby przygotować bułeczki ziemniaczane, potrzebujemy ciasta i nadzienia. Jakie nadzienie? – zależnie od preferencji, bułeczki doskonale współgrają zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i słonym czy ostrym.
Ja do przepisu wybrałam nadzienie cebulowe. Jeśli chodzi o ciasto – najlepiej sprawdzi się drożdżowe, dzięki czemu bułeczki długą pozostaną miękkie i pyszne.
Do przygotowania nadzienia cebulowego będziemy potrzebować śmietany (kwaśna, około trzech łyżek), oleju (najlepiej roślinnego, jedna łyżka), masła (również jedna łyżka), przypraw (sól, pieprz – i co kto lubi) oraz oczywiście cebuli (jedna duża lub dwie mniejsze) i ziemniaków (około dziesięciu sporych bulw).
Natomiast by zrobić ciasto drożdżowe, trzeba, oprócz drożdży (suche, ok. 14g) przygotować jajka (a dokładnie trzy żółtka), cukier (20g), mąkę (pół kilograma), śmietanę (tłusta, 100 ml), masło (40g), sól (jedna łyżeczka) i mleko (200ml).
Jak przygotować bułeczki ziemniaczane?
Ciasto – ciepłe mleko zmieszać ze śmietaną, a do powstałej masy dodać drożdże oraz cukier i odczekać około kwadransa; po tym czasie dodać masło utarte wraz z dwoma żółtkami, dokładnie wymieszać, i wlać do przygotowanej w międzyczasie mieszaniny mąki i soli.
Masę dodawać powoli, na bieżąco ugniatając ciasto, które następnie należy umieścić w dużym pojemniku, najlepiej w misce. Ciasto pozostawić w cieple, na czas, w którym wzrośnie trzykrotnie – czyli na mniej więcej trzy kwadranse, do godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie – obrać i ugotować ziemniaki w wodzie ze szczyptą soli, a następnie je ugnieść; obraną cebulę pokroić w kosteczkę i smażyć do otrzymania złocistej barwy, a następnie, wraz z przyprawami, masłem i śmietaną dodać do puree ziemniaczanego – powstałą masę dokładnie zmieszać i poczekać, aż wystygnie.
Gdy ciasto będzie odpowiednie, wyjąć je, rozłożyć na blacie i posypać mąką, a potem ugnieść i uformować podobne kuleczki i przykryć je na pewien czas kuchennym ręcznikiem; następnie kuleczki ugnieść w podłużne kształty, grube na około 50mm – to będą nasze bułeczki.
Kolejny krok – lekko ścisnąć brzegi bułeczek, zarazem pośrodku każdej z nich umieszczając nadzienie. Blachę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem, umieścić na nim bułeczki i pozostawić je na pewien czas pod przykryciem (folia lub ręcznik kuchenny), w międzyczasie dokładnie mieszając ze sobą łyżkę śmietany i jedno żółtko jaja.