Lepszych ziemniaków nie jadłaś: Bałkańskie ziemniaki z masłem i czosnkiem. Ten przepis nie ma sobie równych.

Mam dla Was doskonały przepis na bałkańskie ziemniaki z masłem i czosnkiem, które zawsze robię na święta. To nasz ulubiony dodatek, który można szybko przygotować. Spróbuj i przekonaj się, że jeszcze lepszych ziemniaków nie jadłaś!

Potrzebujesz:

  • 500 g ziemniaków
  • główka czosnku
  • plaster masła o grubości około 1 cm
  • odrobina oleju
  • tymianek
  • rozmaryn
  • kminek
  • pietruszka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Dokładnie umyj ziemniaki i pokrój je na półksiężyce. Lekko skrop olejem (żeby się nie posklejały) i popieprz, nie sól. Czosnek obierz i skrop olejem, dodaj ziołami i zawiń w folię. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem ułóż ziemniaki i zawinięty czosnek.

Piecz w temperaturze 200 stopni około 30-40 minut. Po upieczeniu obierz czosnek i rozgnieć widelcem. Roztop masło, dodaj czosnek, sól i posiekaną pietruszkę. Niech masło się roztopi, wtedy wmieszaj je z ziemniaki.

Dobrze wymieszaj i możesz podawać jako dodatek, z sałatką, z kefirem lub po prostu samodzielnie. Aby uzyskać więcej pikanterii, do gorącego masła możesz dodać jeden ząbek świeżo posiekanego czosnku.

Ziemniaki są naprawdę pyszne, na pewno Ci się spodobają. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!