Krok 1. Obrane ziemniaki ugotuj w całości. Na patelnie wlej olej, podgrzej i podsmaż mielone mięso. Dopraw je do smaku. Pokrój boczek na drobne kawałeczki, dodaj do mięsa mielonego i duś razem pod przykryciem.
Krok 2. Miękkie i ostudzone ziemniaki przekrój na pół i wydrąż z nich środki.
Krok 3. Dodaj mąkę do gotującego się mięsa. Dolej do niego mleko i gotuj do zgęstnienia sosu, ciągle mieszając.
Krok 4. Wydrążone środki z ziemniaków rozgnieć widelcem, dodaj mięso i parę łyżek sosu pomidorowego, który możesz zastąpić passatą pomidorową.
Dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, dodaj starty ser, wymieszaj i nakładaj nadzienie do połówek ziemniaków. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp ziołami i startym serem.