Cytryny możesz wygodnie wykorzystywać je w kuchni, jeśli zetrzesz na tarce zmrożone owoce. Niżej podpowiemy jak to zrobić, ale zanim do tego przejdziemy, pora przyjrzeć się korzyściom, jakie daje spożywanie cytryn w całości. Oto kilka z nich:
Starajmy się wybierać ładne, zdrowe cytryny, najlepiej z upraw ekologicznych. Owoce dobrze jest wymoczyć w wodzie z octem jabłkowym, a następnie starannie opłukać.
Kiedy wyschną – mrozimy w całości. Zamrożoną cytrynę ścieramy na tarce i dodajemy, wedle preferencji smakowych, do różnych koktajli, soków, deserów, zup i innych dań.
Badania wskazują, iż w skórce cytryny znajduje się od 5 do 10 razy więcej cennych witamin i składników odżywczych, niż wewnątrz owocu. Większość z nas po prostu wyrzuca skórkę. Pora zmienić swoje nawyki! Witaminy A, B6, C i E oraz kwas foliowy, cynk, żelazo, potas, wapń, magnez, niacyny i tiaminy – to wszystko znajduje się w tej części cytryny.
Aby przeprowadzić detoksykację organizmu, należy wlać odrobinę soku z cytryny do ciepłej wody i pić na czczo. Większe korzyści osiągniemy używając cytryny w całości i przyjmując wszystkie zawarte w niej dobroczynne składniki.