Zrazy mojej babci bezwarunkowo są najlepsze. Każdy musi spróbować. Smakują obłędnie.
20
W kulinarnym świecie istnieją składniki, które są gwarancją udanego obiadu. Do takich składników należy mięso wieprzowe. Z dodatkiem śliwek lub pomarańczy zawsze będzie pyszne, soczyste i pachnące.
Wieprzowina świetnie smakuje w towarzystwie grzybów. Z ich dodatkiem, z ziemniakami lub makaronem, nasyci każdego głodomora. Polana sosem słodko-kwaśnym gwarantuje prawdziwą ucztę kulinarną.
Zapraszam na przepis mojej babci na zrazy wieprzowe z serem i ogórkiem kiszonym! Idealne, by najeść się do syta i ucieszyć podniebienie.
Potrzebne będą:
500 g mięsa wieprzowego
2-3 ogórki kiszone
100-130 g twardego sera żółtego
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz (czarny mielony) do smaku
Jak przygotować zrazy wieprzowe?
Mięso umyj i osusz. Pokrój na kawałki (powinny być cienkie). Przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Posyp mięso pieprzem i pokrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski i pozostaw na pół godziny. Po tym czasie posól mięso. W międzyczasie pokrój ogórki kiszone – każdy na 4 części, a ser na małe kawałki.
Połóż kawałek mięsa na desce do krojenia. Na brzegu zraza ułóż plasterek ogórka i trochę sera. Zwiń mięso w rulon i zwiąż nitką, by nadzienie nie wypadło. Jeśli wolisz, możesz zamiast nitki użyć wykałaczek do zabezpieczenia brzegów. Powtórz czynność ze wszystkimi kawałkami wieprzowiny.
Umieść zrazy w żaroodpornym naczyniu. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz zrazy przez ok. 12 minut. Gotowe!