Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, w dodatku sycące oraz świetnie smakuje z różnymi dodatkami. Ja zazwyczaj podaję je z kaszą lub kluskami śląskimi. Rewelacja!
Mięso przełóż do miski, wbij jajko i dodaj połowę pokrojonej w kostkę cebuli. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami (pietruszka, koperek, majeranek – wg uznania). Połącz składniki do powstania jednolitej masy. Z mięsa uformuj okrągłe placki.
Wierzch posyp jeszcze solą oraz pieprzem i ziołami, a następnie sklej całe mięso, formując z nich zraziki. Kulki obtocz w bułce tartej, a w kolejnym kroku przesmaż na oleju.
Zrazy przełóż do garnka lub rondla, zalej wodą. Dodaj 2 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego i gotuj przez pół godziny. Pod koniec dodaj rozrobiony sos pieczeniowy. Całość gotuj do zagęszczenia. Jeśli sos nie będzie gęstnieć, możesz dodać mąki lub śmietany.