Pyszne zrazy z mięsa mielonego – rodzina zachwycona – robię na dwa dni a znika w kilka chwil

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Oto propozycja! Przygotuj te zrazy z mięsa mielonego, a rodzina będzie zachwycona.

Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, w dodatku sycące oraz świetnie smakuje z różnymi dodatkami. Ja zazwyczaj podaję je z kaszą lub kluskami śląskimi. Rewelacja!

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • bułka tarta
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sos pieczeniowy (saszetka)

Przygotowanie:

Mięso przełóż do miski, wbij jajko i dodaj połowę pokrojonej w kostkę cebuli. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami (pietruszka, koperek, majeranek – wg uznania). Połącz składniki do powstania jednolitej masy. Z mięsa uformuj okrągłe placki.

Ogórki oraz drugą połówkę cebuli pokrój w drobną kostkę. Podobnie zrób z boczkiem i wszystko wymieszaj. Tak gotowy farsz nakładaj pojedynczo na placki.

Wierzch posyp jeszcze solą oraz pieprzem i ziołami, a następnie sklej całe mięso, formując z nich zraziki. Kulki obtocz w bułce tartej, a w kolejnym kroku przesmaż na oleju.

Zrazy przełóż do garnka lub rondla, zalej wodą. Dodaj 2 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego i gotuj przez pół godziny. Pod koniec dodaj rozrobiony sos pieczeniowy. Całość gotuj do zagęszczenia. Jeśli sos nie będzie gęstnieć, możesz dodać mąki lub śmietany.

To wszystko! Zrazy podawaj z dowolnymi dodatkami. Smakują wyśmienicie!

error: Treść zabezpieczona !!