Zrazy ukraińskie to pyszne i sycące danie zwane zrazami mięsnymi. Przepis.

Ukraińskie zrazy można polecić każdemu, kto ceni swój czas i lubi dobre jedzenie.

Kotlety z cebulą i sosem tak właśnie się nazywają. Można je łączyć z wieloma składnikami, dzięki czemu można stworzyć idealne połączenie. W tym przepisie wykorzystano cebulę, która podkreśla smak potrawy. Jednak do jego wykonania będziesz musiał dodać kilka innych składników.

Składniki:

  • 400 g mięsa — może to być łopatka lub karkówka itp.
  • 250 g cebuli
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 300 g 20% kwaśnej śmietany,
  • pęczek koperku.
  • 2 łyżeczki startego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki olejów roślinnych

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na 1 cm kawałki, a następnie obić ze wszystkich stron solą i pieprzem. Przełóż mięso na talerz i pozwól mu odpocząć przez 15 minut. Pozwoli to przyprawom wchłonąć smak mięsa. Pokrój cebulę na pół. W drugiej misce wymieszaj olej, ocet, sól, pieprz, cukier i koperek.

Zamarynuj cebulę w tej mieszance przez około 10 minut. Następnie wyjmij oba składniki z naczyń. Każdy kawałek mięsa zwinąć, kładąc na nim niewielką ilość cebuli. W mące obtoczyć kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni.

Po usmażeniu roladek przełożyć je na talerz. Następnie na patelni podsmażamy cebulę lub resztę drobno posiekanej cebuli. Gdy rolady będą już ugotowane, dodać śmietanę i mielony pieprz. Na koniec dodać odrobinę wody i drobno posiekany koperek. Powinnaś uzyskać konsystencję jakby sosu.

Bułki powinny być całkowicie przykryte na patelni. Pozwól im się dusić na małym ogniu przez 40 minut. Gdy ten czas minie, danie będzie gotowe. Możesz je podać z ziemniakami lub sałatką.

Te szalotki są bardzo proste w wykonaniu i ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Jest to świetny przepis dla osób zapracowanych i potrzebujących szybko zrobić obiad.

error: Treść zabezpieczona !!