Zupa kalafiorowa z marchewką i serem w 30 min – lepszej nigdy nie jadłam

Przepyszna i zdrowa zupa kalafiorowa z dodatkiem innych warzyw rozgrzeje cię w jesienne i zimowe dni. Wypróbuj ten prosty przepis. Ugotowanie zupy nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.

Składniki

  • średni kalafior podzielony na różyczki
  • starta marchewka
  • pokrojony w kostkę seler (około 1/4 szklanki)
  • woda (2 szklanki)
  • bulion mięsny lub warzywny (1 kostka lub 2 szklanki przygotowanego wcześniej bulionu zamiast wody)
  • masło (3 łyżki)
  • mąka (3 łyżki)
  • sól (szczypta)
  • pieprz (szczypta)
  • mleko (2 szklanki)
  • tarty ser cheddar (1 szklanka)
  • słodka lub ostra papryka
  • inne ulubione zioła i przyprawy

Przygotowanie

Porozdzielaj kalafior w małe różyczki. Następnie zetrzyj marchewkę na tarce, a seler pokrój w kostkę. Włóż warzywa do garnka, zalej bulionem, albo wodą i doprowadź do września. Gotuj warzywa do czasu, aż będą miękkie.

Rozpuść w rondelku masło na niewielkim ogniu, dodaj do niego mąkę, sól i pieprz. Następnie dodaj mleko, ale powoli. Doprowadź to do wrzenia i gotuj jeszcze przez 2 minut cały czas mieszając, aż zawartość zgęstnieje. Zmniejsz później ogień, dodaj żółty ser i ponownie wymieszaj.

Gotową mieszankę dodaj do garnka z warzywami i dokładnie wymieszaj. Wrzuć do zupy swoje ulubione przyprawy i zioła. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Zupa jest gotowa do podania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!