Zupa kalafiorowa z marchewką i serem w 30 min – lepszej nigdy nie jadłam
45
Przepyszna i zdrowa zupa kalafiorowa z dodatkiem innych warzyw rozgrzeje cię w jesienne i zimowe dni. Wypróbuj ten prosty przepis. Ugotowanie zupy nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
Składniki
średni kalafior podzielony na różyczki
starta marchewka
pokrojony w kostkę seler (około 1/4 szklanki)
woda (2 szklanki)
bulion mięsny lub warzywny (1 kostka lub 2 szklanki przygotowanego wcześniej bulionu zamiast wody)
masło (3 łyżki)
mąka (3 łyżki)
sól (szczypta)
pieprz (szczypta)
mleko (2 szklanki)
tarty ser cheddar (1 szklanka)
słodka lub ostra papryka
inne ulubione zioła i przyprawy
Przygotowanie
Porozdzielaj kalafior w małe różyczki. Następnie zetrzyj marchewkę na tarce, a seler pokrój w kostkę. Włóż warzywa do garnka, zalej bulionem, albo wodą i doprowadź do września. Gotuj warzywa do czasu, aż będą miękkie.
Rozpuść w rondelku masło na niewielkim ogniu, dodaj do niego mąkę, sól i pieprz. Następnie dodaj mleko, ale powoli. Doprowadź to do wrzenia i gotuj jeszcze przez 2 minut cały czas mieszając, aż zawartość zgęstnieje. Zmniejsz później ogień, dodaj żółty ser i ponownie wymieszaj.
Gotową mieszankę dodaj do garnka z warzywami i dokładnie wymieszaj. Wrzuć do zupy swoje ulubione przyprawy i zioła. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Zupa jest gotowa do podania. Smacznego!