Śnieżka to zupa, która jest tak wyjątkowa jak jej nazwa. Tradycyjnie przygotowywała ją nasza babcia, która była ekspertem w swojej sztuce.

Z tego przepisu powstaje pyszna zupa, którą uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli.

Ten przepis na zupę pochodzi od doświadczonego kucharza. Była to również ulubiona zupa mojej babci i mamy. Ja zawsze iść szybko, i mój dzieci nigdy denerwowali je. Jest łatwa do wykonania i nie wymaga wielu składników. Prosta zupa „Śnieżka” zainspiruje Twoje dziecko do jedzenia.

Składniki:

  • mała marchewka
  • Dwa ziemniaki
  • Litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • Pół cebuli
  • Pół puszki groszku
  • Jedna łyżka oleju roślinnego
  • Dwa jajka
  • 1 łyżka masła
  • Doprawić solą i ziołami

Sposób przygotowania:

Obierz i umyj wszystkie warzywa. Następnie zetrzeć marchew & cebulę na grubej tarce. Ziemniaki pokroić na małe kawałki. Na łyżce masła podsmażyć starte warzywa. Gdy marchew i cebula zmiękną, wyłącz ogień. Jajka powinny być ugotowane na twardo.

Gdy bulion się ugotuje, dodać do niego groszek konserwowy i ziemniaki. Jajka zetrzeć na drobnej tarce. Gdy ziemniaki staną się już półmiękkie, dodać podsmażone warzywa do zupy wraz z utartym jajkiem. Gotuj zupę przez kilka minut. Posolić, dodać zioła, udekorować śmietaną i pietruszką. Pamiętaj, że zupa najlepiej smakuje na gorąco.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!