Moja babcia mówiła, że ta zupa jest zdrowa i nie powoduje chorób. Przepis.
2 415
Składniki:
1 główka czosnku
6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 łyżka masła/oleju
majeranek
1 łyżeczka vegety
2 łyżki mąki
Natka pietruszki
1,5 litra bulionu lub czystej wody z dwiema kostkami bulionowymi
Sól i pieprz według upodobań
Dodatki:
2-3 kromki chleba pokrojonego w kostkę
tarty ser
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu rozpuść masło, a następnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj masło z czosnkiem w rondlu. Dodaj do tej mieszanki mąkę. Gotuj pokrojone w kostkę ziemniaki do miękkości.
Zdejmij zupę z ognia i dopraw ją solą, majerankiem, zielem i natką pietruszki. Na koniec zmiksuj zupę. Pokroić chleb na małe kawałki i podsmażyć na oliwie z oliwek. Tuż przed podaniem do każdej miseczki włożyć chleb tostowy. Zupę można podawać w bochenku lub wydrążonym bochenku. Smakuje wyśmienicie z tartym serem.