Pyszne nadziewane bułeczki – Proste i szybkie w wykonaniu. Każda dobra gospodyni powinna znać ten przepis

Masz dosyć zwykłych bułek? Ten przepis jest dość oryginalny. Bułeczki „bomboszki” mają w sobie przepyszne kremowe nadzienie z warzyw, sera oraz ziół. Nadają się na śniadanie, na kolację jak i na przekąskę. Bułki z pewnością przypadną do gustu dorosłym i dzieciom.

Składniki na ciasto

  • mąka (3-3,5 szklanki)
  • wrząca woda (1 szklanka)
  • olej roślinny (4 łyżki)
  • cukier (1 łyżeczka)

Składniki na nadzienia

  • pomidory (5 sztuk)
  • ser żółty lub twaróg (200 g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • zioła
  • sól

Przygotowanie bułeczek

Cukier oraz sól rozpuść we wrzącej wodzie. Dodaj olej roślinny i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyrabiaj na ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Po wyrobieniu pozostaw ciasto na około 30 minut. Twaróg utrzyj widelcem i dodaj sól. Jeżeli masz ser żółty to zetrzyj go na tarce. Do twarogu lub sera dodaj czosnek oraz posiekane zioła. Wszystko starannie wymieszaj.

Pomidory dokładnie umyj i obierz w plastry. Ciasto na bułki podziel na dwie równe części. Rozwałkuj jedną z nich. Plastry pomidorów połóż na cieście, tak żeby między nimi było około 3 cm odległości. Na każdym plasterku połóż trochę nadzienia z sera.

Następnie rozwałkuj drugie ciasto i przykryj nim ciasto z pomidorami. Przy pomocy szklanki większej od średnicy pomidorów wycinaj okrągłe bułki wokół konturów warzyw.

Tak przygotowane bułeczki smaż na głębokim tłuszczu. Bułeczki będą gotowe, kiedy zarumienią się.

Po wyjęciu z gorącego oleju wyłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. „Bomboszki” są  gotowe! Będzie to idealna przekąska podczas pikniku i na przyjazd gości.

error: Treść zabezpieczona !!