W sobotni wieczór robię to ciasto na cały tydzień – Dzięki temu przepisowi będziesz mieć świeże bułki co dzień, bez wychodzenia z domu.

Zacznij od mleka i masła – mleko powinno być podgrzane, ciepłe, ale nie gorące, a masło rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej. Dodaj cukier oraz sól do mleka, dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj do mleka pojedynczo jajko oraz powoli dolej masło. Ponownie wymieszaj, by całość dobrze się złączyła.

Połącz mąkę z drożdżami, po czym dodaj je do płynnych składników. Przystąp do ugniatania ciasta. Formuj je rękami lub specjalną nasadką do wyrabiania, dopóki masa nie będzie gładka i jednolita, tzn. około 15 minut. Można także poradzić sobie mikserem – wrzuć składniki do miski, a po 20 minutach na włączonym trybie wyrabiania ciasta praca powinna być skończona.

Tak przygotowane ciasto przełóż do torebki foliowej i wstaw do lodówki.

error: Treść zabezpieczona !!