Spróbuj naszego przepisu na pyszną przekąskę z wykorzystaniem cukinii. Smak nie do opisania.

Przedstawiamy fantastyczny przepis na przekąskę z cukinii, która będzie nie tylko zdrowa ale również niezwykle smaczna i pożywna. Gorąco zachęcamy do wypróbowania!

Składniki na ciasto:

  • 2 cukinie
  • 30dag mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100ml mleka
  • 4 łyżeczki soli
  • żółtko
  • 10dag kwaśnej śmietany

Składniki na farsz:

  • 15dag cukinii
  • 15dag cebuli
  • 5dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • jajko (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

Na początku drożdże mieszamy z mlekiem u cukrem i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie ścieramy i solimy jedną cukinię i zostawiamy ją na chwilę by oddała wodę. Następnie odciskamy i odlewamy sok. W misce mieszamy pozostałe składniki na ciasto z drożdżami oraz cukinią.

Mieszaninę wyrabiamy przez chwilę i odkładamy na bok, przykryte ściereczką. W kolejnym kroku możemy przystąpić do przygotowania farszu. Drugą cukinię ścieramy na tarce, solimy i tak samo jak w poprzednim przypadku odstawiamy na chwilę i następnie odciskamy. Cebulę podsmażamy na oleju.

Kiedy cebula już się przyrumieni zmniejszamy ogień i dodajemy do niej cukinię, sól i masło. Mieszamy, chwilę podgrzewamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wracamy do przygotowania ciasta, które rozwałkujemy na posypanej mąką desce i posypujemy 1/3 farszu, zwijamy w kulkę i rozwałkowujemy.

Całą procedurę należy powtórzyć minimum trzy razy. Pomiędzy każdym rozwałkowaniem warto odstawić ciasto na chwilę, pozwalając mu odpocząć.  Na koniec rozwałkowujemy ciasto na grubość 1,5cm i za pomocą szklanki wycinamy okrągłe placuszki. Nacieramy je żółtkiem i pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.

Jeśli masz ochotę możesz bułeczki posypać także dowolnymi pestkami – np. dyni lub słonecznika, a do ciasta dodać ulubione zioła. Z pewnością wzbogaci to smak. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!