Przygotuj wyśmienity deser, którym zaskoczysz swoich najbliższych. Przepis jest niezwykle prosty i udaje się za każdym razem.

Przygotowując ciasto z tego przepisu zapewniasz sobie wspaniałe doznania smakowe oraz gwarancję, że wypiek wyjątkowo szybko zniknie z talerzy.

Wszystko dzięki połączeniu delikatności ciasta z rozpływającą się w ustach słodyczą kremu.

Składniki na ciasto:

  • 6dag mąki pszennej
  • 2dag kakao
  • 12dag cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 białek jaja
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek wody w temperaturze pokojowej

Składniki na krem:

  • 18dag kaszy manny
  • 13dag cukru pudru
  • 4 małe opakowania cukru wanilinowego
  • 25dag masła
  • 1l mleka
  • 2 żółtka

Składniki na polewę:

  • 20dag czekolady mlecznej lub deserowej
  • 150ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Przygotowania należy rozpocząć od przygotowania kremu. W dużej misce należy połączyć żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym, kaszą manną i 200ml mleka. W oddzielnym garnuszku gotujemy pozostałe 800ml mleka i dodajemy do niego zmiksowaną wcześniej masę. Całość ponownie podgrzewamy na małym ogniu, a następnie przelewamy do szklanej miseczki, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia.

Kiedy gotowy krem stygnie już w miseczce możemy przejść do ciasta. Mąkę przesypujemy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a w kolejnym żółtka z cukrem. Żółtka dolewamy do suchych składników i letniej wody, a na koniec ostrożnie mieszamy z białkami.

Foremkę o wymiarach 36x20cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Następnie przelewamy do niej ciasto. Należy je piec przez 35-40cm w temperaturze 180 stopniach. Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto stygnie ubijamy schłodzony krem z miękkim masłem. Następnie równomiernie smarujemy nim chłodny już biszkopt.

Kiedy całość jest już niemal gotowa możemy przystąpić do przygotowywania polewy. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance i mieszamy na gładką masę, którą smarujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Gotowe ciasto dekorujemy startą czekoladą i miętą. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!