Przygotuj wyśmienity deser, którym zaskoczysz swoich najbliższych. Przepis jest niezwykle prosty i udaje się za każdym razem.

Przygotowania należy rozpocząć od przygotowania kremu. W dużej misce należy połączyć żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym, kaszą manną i 200ml mleka. W oddzielnym garnuszku gotujemy pozostałe 800ml mleka i dodajemy do niego zmiksowaną wcześniej masę. Całość ponownie podgrzewamy na małym ogniu, a następnie przelewamy do szklanej miseczki, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia.

Kiedy gotowy krem stygnie już w miseczce możemy przejść do ciasta. Mąkę przesypujemy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a w kolejnym żółtka z cukrem. Żółtka dolewamy do suchych składników i letniej wody, a na koniec ostrożnie mieszamy z białkami.

Foremkę o wymiarach 36x20cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Następnie przelewamy do niej ciasto. Należy je piec przez 35-40cm w temperaturze 180 stopniach. Po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto stygnie ubijamy schłodzony krem z miękkim masłem. Następnie równomiernie smarujemy nim chłodny już biszkopt.

Kiedy całość jest już niemal gotowa możemy przystąpić do przygotowywania polewy. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance i mieszamy na gładką masę, którą smarujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Gotowe ciasto dekorujemy startą czekoladą i miętą. Gotowe!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!