Te desery w 15 minut mogę robić nawet codziennie – bez pieczenia, pysznie smakują, goście zachwalają.

Nie ma nic lepszego, niż pyszny, słodki, orzeźwiający deser. Jeszcze lepiej, jeśli jego przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne i pozwoli nam w krótkim czasie zrobić wrażenie na gościach i domownikach.

Warto sięgnąć po klasyczne, sprawdzone przepisy, nieznacznie je modyfikując, by uzyskać pyszne słodkości w mniej niż kwadrans.

Melba – brzoskwiniowa klasyka w nowej odsłonie

Choć melbę wymyślił francuski szef kuchni, to największą popularność deser ten zyskał po drugiej stronie oceanu, w Stanach Zjednoczonych. Nietrudno zrozumieć, z czego wynika fenomen tego deseru.

Proste składniki, chwila przygotowania – i efekt, któremu trudno się oprzeć. Idealne połączenie brzoskwiniowej słodyczy, malinowego orzeźwienia, kremowej śmietanki i chrupkich orzechów. Po prostu pycha!

Do przygotowania deseru potrzebujesz:

  • 40 dkg brzoskwiń (świeżych bez pestek lub z puszki)
  • 15 dkg malin
  • 100 ml śmietany kremówki (albo zamiennie lody waniliowe)
  • 10 dkg ulubionych orzechów (albo granoli)
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie pokrój na mniejsze cząstki i razem z malinami umieść w rondelku, dodając łyżkę masła. Całość smaż przez chwilę, aż owoce delikatnie zmiękną i równomiernie się podgrzeją.

Śmietanę ubij z cukrem pudrem (zamiast śmietany możesz użyć lodów). Owoce układaj w pucharkach na przemian z masą śmietanową, na koniec posyp orzechami. Gotowe!

Wariacja na temat tiramisu

error: Treść zabezpieczona !!