Te desery w 15 minut mogę robić nawet codziennie – bez pieczenia, pysznie smakują, goście zachwalają.
136
Tiramisu jest tak bardzo włoskie, jak pizza. Deser ten, podany z pyszną, aromatyczną kawą, zamieni popołudnie ze znajomymi w coś zupełnie wyjątkowego.
Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut i możesz zabłysnąć jako mistrz włoskich deserów.
Składniki:
25 dkg mascarpone
8 łyżek słodzonego mleka skondensowanego
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej +75 ml wrzątku
3 łyżki likieru amaretto lub kawowego
kakao lub starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Rozpuść kawę we wrzątku, wymieszaj z likierem. W kawie zamocz biszkopty i ułóż je na dnie pucharków. Ubij serek z mlekiem skondensowanym i wyłóż na biszkopty.
Wierzch deseru posyp kakao lub startą gorzką czekoladą. Tym pysznościom naprawdę nie sposób się oprzeć!