Domowe paszteciki z kapustą. Dziecinnie proste przygotowanie, a jak pysznie smakują. Lepszych nie jadłaś.

Pieczone paszteciki z kapustą warto jadać nie tylko na Wigilię Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu.

Drożdżowe i puszyste paszteciki z nadzieniem z kapusty będą idealnym dodatkiem do zup ale także jako samodzielne danie np. do pracy czy do szkoły dla dzieci zamiast klasycznych kanapek. Idealne do spożywania na ciepło ale także na zimno. Większość składników każdy posiada w swoim domu dlatego jest to danie nie tylko smaczne i zdrowe ale także na każdą kieszeń.

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (np. typu 550),
  • 260 ml wody (jeśli nie posiadasz miarki dodaj 1 pełną szklankę i 3 duże łyżki),
  • 7 g drożdży instant (suchych),
  • pół łyżeczki soli do smaku,
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 1 kg świeżej kapusty,
  • 1-2 cebule (w zależności od uznania),
  • świeże zioła: pęczek koperku i pietruszki,
  • ¼ łyżeczki suszonej mięty,
  • ½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki,
  • pieprz i sól do smaku
  • kilka łyżek oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

error: Treść zabezpieczona !!