Domowe paszteciki z kapustą. Dziecinnie proste przygotowanie, a jak pysznie smakują. Lepszych nie jadłaś.

Pieczone paszteciki z kapustą warto jadać nie tylko na Wigilię Bożego Narodzenia. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu.

Drożdżowe i puszyste paszteciki z nadzieniem z kapusty będą idealnym dodatkiem do zup ale także jako samodzielne danie np. do pracy czy do szkoły dla dzieci zamiast klasycznych kanapek. Idealne do spożywania na ciepło ale także na zimno. Większość składników każdy posiada w swoim domu dlatego jest to danie nie tylko smaczne i zdrowe ale także na każdą kieszeń.

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (np. typu 550),
  • 260 ml wody (jeśli nie posiadasz miarki dodaj 1 pełną szklankę i 3 duże łyżki),
  • 7 g drożdży instant (suchych),
  • pół łyżeczki soli do smaku,
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 1 kg świeżej kapusty,
  • 1-2 cebule (w zależności od uznania),
  • świeże zioła: pęczek koperku i pietruszki,
  • ¼ łyżeczki suszonej mięty,
  • ½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki,
  • pieprz i sól do smaku
  • kilka łyżek oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesyp wcześniej przesianą mąkę a następnie dodaj droższe. Całość starannie wymieszaj. Następnie stopniowo, cały czas mieszając wlewaj wodę (woda musi być w temperaturze pokojowej, nie może być gorąca) i mieszaj aż ciasto będzie jednolite.

Na początku ciasto warto mieszać drewnianą łyżką, gdy zacznie się formować w jedną masę można ciasto ugnieść ręką. Tak przygotowane ciasto przełóż do nasmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

W tym czasie umyj i obierz cebulę i kapustę. Warzywa drobno posiekaj. Cebulę smaż na średnim ogniu aż stanie się złocista. Dopraw ją odrobiną pieprzu i soli.

Następnie, do cebuli dodaj posiekaną drobno kapustę, mieloną paprykę, miętę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem aż wszystkie składniki staną się miękkie.

Na sam koniec dodaj posiekany koperek i szczypiorek. Odstaw do wystygnięcia.

Wyjmij ciasto z miski i podziel je na kilka mniejszych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj  na stolnicy posypanej delikatnie mąką (aby ciasto nie przywierało).

Placki powinny być cienkie (tak jak na pierogi). Na każdy placek wyłóż po łyżce przygotowanego wcześniej nadzienia a następnie sklej rogi w taki sposób, aby farsz się nie wydostał.

Rozgrzej olej na patelni i smaż tak uformowane paszteciki na złoty kolor z obu stron.

Warto po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu układając je na papierowych ręcznikach kuchennych.

error: Treść zabezpieczona !!