Domowe paszteciki z kapustą. Dziecinnie proste przygotowanie, a jak pysznie smakują. Lepszych nie jadłaś.

Do dużej miski przesyp wcześniej przesianą mąkę a następnie dodaj droższe. Całość starannie wymieszaj. Następnie stopniowo, cały czas mieszając wlewaj wodę (woda musi być w temperaturze pokojowej, nie może być gorąca) i mieszaj aż ciasto będzie jednolite.

Na początku ciasto warto mieszać drewnianą łyżką, gdy zacznie się formować w jedną masę można ciasto ugnieść ręką. Tak przygotowane ciasto przełóż do nasmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

W tym czasie umyj i obierz cebulę i kapustę. Warzywa drobno posiekaj. Cebulę smaż na średnim ogniu aż stanie się złocista. Dopraw ją odrobiną pieprzu i soli.

Następnie, do cebuli dodaj posiekaną drobno kapustę, mieloną paprykę, miętę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem aż wszystkie składniki staną się miękkie.

Na sam koniec dodaj posiekany koperek i szczypiorek. Odstaw do wystygnięcia.

Wyjmij ciasto z miski i podziel je na kilka mniejszych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj  na stolnicy posypanej delikatnie mąką (aby ciasto nie przywierało).

error: Treść zabezpieczona !!