Przepis na oryginalną włoską babkę – Bez wątpliwości będzie najsmaczniejsza.

W ciepłej wodzie rozpuść drożdże z 1 łyżką cukru. Pół szklanki mąki wymieszaj z rozpuszczonymi drożdżami. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.  Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami w taki sposób, by nie dotykać białej części cytryny. Masło rozpuść na małym, wolnym ogniu.

W pozostałej mące zrób wgłębienie na środku, wlej rozpuszczone masło, dodaj skórkę z cytryny, cukier, jajka, żółtka oraz mieszankę z drożdżami. Zagnieć energicznie ciasto, tak, by nie trwało to dłużej niż 10 minut. Konsystencja ciasta powinna być rozciagliwa i przypominać gumę do życia.

Na samym końcu dodaj orzechy, rodzynki i kandyzowane owoce. Bakalie połącz z ciastem. Ciasto należy pozostawić do wyrośnięcia, najlepiej pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ułóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno wypełnić ją w 1/3 objętości.

Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy ciasto wypełni formę po brzegi, włóż włoską babkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. W takiej temperaturze piecz Panettone przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz dalej przez 20-30 minut.

Przed wyciągnięciem babki z piekarnika sprawdź jej gotowość drewnianym szpikulcem.  Smacznego.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!