Uwielbiam te przepisy na duszoną kapustę. Smak i aromat jest po prostu nie do opisania. Smacznie i zdrowo
67
Duszona kapusta cieszy się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.
Dlatego ma mnóstwo zwolenników na całym świecie. Przygotowaliśmy więc dla Was kilka wyjątkowych przepisów na duszoną kapustę.
Kapusta duszona w piwie
Składniki:
pół główki białej kapusty;
230 gram mostka wołowego;
cebula;
łyżka masła;
piwo;
2 łyżki octu jabłkowego;
jabłko;
2 łyżeczki soli;
łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
łyżeczka kminku;
łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
Mostek kroimy, a następnie smażymy na patelni na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz. Następnie przez 2-3 minuty podsmażamy na maśle posiekaną kapustę, cebulę i plasterki jabłka. Dolewamy piwa i dodajemy octu, kminku, pieprzu, soli i cukru.
Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. godzinę do momentu aż kapusta stanie się miękka. Od czasu do czasu należy ją zamieszać, a 10 minut przed końcem dodajemy wcześniej usmażone mięso i dokładnie mieszamy.