Kapustę należy posiekać i posolić, a następnie odłożyć na 10 minut. W tym czasie lekko podgrzewamy kiełbaski na rozgrzanym oleju, a następnie przez 5 minut dusimy na nim drobno posiekaną cebulę.
Do duszonej cebuli dodajemy kapustę partiami i czekamy aż każda z nich zmięknie. Następnie przyprawiamy liśćmi laurowymi i gotujemy całość jeszcze przez 5 minut.
W ten sposób przygotowaną kapustę przekładamy do garnka, dolewamy wody i dodajemy posiekaną paprykę. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kapusta całkiem zmięknie.
Na sam koniec dodajemy resztę składników, czyli kiełbaski, cebulę, pokrojoną szynkę, koperek, koncentrat pomidorowy, pieprz i cukier. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje na ciepło.
Zaczynamy od przygotowania kapusty! Należy ją przeciąć na pół, usunąć łodygę i zewnętrzne liście, a następnie poszatkować. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do garnka z rozpuszczonym masłem.
Dokładnie mieszamy, dodajemy pozostałe składniki, przykrywamy pokrywką i czekamy aż się zagotuje. Następnie zmniejszamy temperaturę na najmniejszą z możliwych i gotujemy przez ok. 2 godziny mieszając od czasu do czasu.