Uwielbiam te przepisy na duszoną kapustę. Smak i aromat jest po prostu nie do opisania. Smacznie i zdrowo

Duszona kapusta cieszy się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Dlatego ma mnóstwo zwolenników na całym świecie. Przygotowaliśmy więc dla Was kilka wyjątkowych przepisów na duszoną kapustę.

Kapusta duszona w piwie

Składniki:

  • pół główki białej kapusty;
  • 230 gram mostka wołowego;
  • cebula;
  • łyżka masła;
  • piwo;
  • 2 łyżki octu jabłkowego;
  • jabłko;
  • 2 łyżeczki soli;
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
  • łyżeczka kminku;
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

Mostek kroimy, a następnie smażymy na patelni na średnim ogniu aż wytopi się tłuszcz. Następnie przez 2-3 minuty podsmażamy na maśle posiekaną kapustę, cebulę i plasterki jabłka. Dolewamy piwa i dodajemy octu, kminku, pieprzu, soli i cukru.

Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. godzinę do momentu aż kapusta stanie się miękka. Od czasu do czasu należy ją zamieszać, a 10 minut przed końcem dodajemy wcześniej usmażone mięso i dokładnie mieszamy.

Kapusta duszona z szynką i kiełbasą

error: Treść zabezpieczona !!