Domowy zamiennik majonezu bez użycia jajek i cukru – Dużo zdrowszy, a jednocześnie tak samo smaczny jak tradycyjny.

Domowy majonez bez octu i jajek.

Do przygotowania domowego majonezu potrzebne będzie: 150 ml mleka, 3 łyżki soku z cytryny, 300 ml oleju słonecznikowego sól, jak również cukier i musztarda do smaku. Dodatkowo wykorzystać można również pietruszkę.

Biorąc pod uwagę niemałą cenę majonezu w sklepie, oraz to iż w jego składzie znajduje się wiele konserwantów i sztucznych barwników, domowy sposób jest świetną, zdrową alternatywą. Ta zdrowsza wersja jest zdecydowanie warta uwagi.

Zwłaszcza podkreślić warto, iż w składzie nie ma surowych jajek, octu czy substancji konserwujących. Dodatkowo przygotowanie jest banalnie proste, a smak może bardzo pozytywnie zaskoczyć. Zdecydowanie warto spróbować. Doskonale sprawdzi się w sałatkach, jak również potraw smażonych czy kanapek,

Przygotowania należy rozpocząć od wymieszania w misce oleju z mlekiem. Należy użyć do tego blendera, trzymając mieszadło na dnie miski przez kilka sekund. Kolejno należy dodać sok z cytryny, musztardę, sól i cukier. Mieszać należy do momentu gdy sos będzie zwarty oraz gęsty.

Dodatkowo dodać można posiekaną suszoną pietruszkę. Gotowy sos przełożyć trzeba do czystego, suchego, szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce. Jako termin ważności przyjąć należy datę ważności na opakowaniu wykorzystanego do przepisu mleka , oraz zużyć przed tym terminem.

Majonez z kwaśnej śmietany.

error: Treść zabezpieczona !!