Gniazda mięsne “Kilimanjaro” – Bardzo smaczne danie, koniecznie zapisz ten przepis. Znikają ze stołu w kilka chwil

Znowu niedziela! Spodziewasz się gości i nie chcesz po raz kolejny podawać im rosołu oraz schabowych z ziemniakami i surówką? Nie musi tak być, bo właśnie czytasz przepis na gniazda mięsne, robi się je szybko i łatwo. Twoja rodzina i znajomi będą zachwyceni!

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • łyżeczka papryki
  • łyżeczka tymianku
  • 4 ziemniaki
  • 40 gramów masła
  • 50 mililitrów mleka
  • 50 gramów twarogu
  • 0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml wody
  • 30 gramów sera cheddar
  • koperek do smaku
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego).

Przygotowanie:

Obierz cebulę i zetrzyj na grubej tarce czosnek, pamiętaj, żeby zetrzeć go na małe kawałki. W następnej kolejności warzywa wymieszaj z mięsem, a potem dodaj jajko, mąkę, olej słonecznikowy, tymianek, paprykę, pietruszkę, łyżeczkę soli i na końcu pieprz.

Rękami wymieszaj mięso i posmaruj je olejem roślinnym, oderwij kawałek, uformuj z niego kulkę i umieść go na blasze. Powtórz to samo z każdym kawałkiem, palcami zrób wgłębienie na środku, aby powstało gniazdo. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Ziemniaki gotuj oddzielnie w słonej wodzie. Następnie, po schłodzeniu obierz je i dodaj masło, wlej mleko, łyżeczkę soli oraz gałkę muszkatołową i zrób z tego puree. A teraz dodaj twarogu i wszystko dobrze zamieszaj.

Do koncentratu pomidorowego wlej wody oraz 0,5 łyżeczki soli. Tak powstałym sosem polej gniazda, aby zakryły spód formy. Tłuczone ziemniaki umieść w szprycy cukierniczej i mięso nadziej.

Następnie dodaj ser cheddar i wstaw je do piekarnika nagrzanym do 200 stopni na czas 25 minut. Do smaku możesz dodać koper, jeśli lubisz. Pamiętaj, żeby podzielić się tym przepisem z innymi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!