Zrób gołąbki bez ryżu według tego przepisu i zaskocz wszystkich domowników subtelnym smakiem.
6 524
Umyj kapustę, odetnij łodygę i usuń górne liście. Wlej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia, następnie włóż główkę kapusty i czekaj aż liście staną się miękkie i elastyczne. Następnie wyjmij ją z garnka i odczekaj aż ostygnie.
W międzyczasie posiekaj czosnek, cebulę i boczek w drobną kostkę. wylej na patelnię trochę oleju roślinnego i wyłóż boczek, następnie dołóż cebulę i czosnek. Smaż około 8 minut. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i przełóż je na sito tak by odeszły soki.
Przygotuj głęboką miskę, przełóż do niej mięso mielone, ziemniaki i smażony boczek. Dopraw solą, pieprzem i według uznania możesz dodać słodką paprykę, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Porządnie wymieszaj i dodaj troszkę oleju roślinnego.
Nadeszła pora na formowanie gołąbków. odetnij jeden liść u nasady, usuń grubą część łodygi, włóż do środka nadzienie i ciasno zawiń. Potem podsmaż delikatnie gołąbki z obu stron na oleju roślinnym. Gdy to zrobisz możesz je upiec w piekarniku lub dusić na wolnym ogniu w garnku.
Dla smaku do całości dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki możesz zalać wodą lub przygotowanym wcześniej bulionem. Przykryj pokrywką i gotuj przez 40 do 45 minut.