Szybki sprawdzony przepis na nalewkę z imbiru na ból głowy oraz bóle stawów. Polecam

Już w czasach starożytności nalewka imbirowa, wykorzystywana była jako lek na ból głowy, a także stawów. Przepis jest tak prosty, że każdy może przygotować ją w domu i czerpać z jej prozdrowotnych właściwości. Warto jednak pamiętać, że jak każdy lek, również nalewka imbirowa ma swoje przeciwskazania, dlatego przed jej spożywaniem, zaleca się konsultację lekarską, aby sprawdził, czy taka forma terapii jest dla nas odpowiednia.

Z prozdrowotnych oraz leczniczych właściwości, korzeń imbiru znany jest praktycznie na całym świecie. Czerpała z niego naturalna medycyna chińska, hinduska, a nawet tybetańska. Pierwsze zapiski o jego wykorzystywaniu, pochodzą sprzed 3 tysięcy lat, co czyni imbir jedna z najstarszych roślin uprawianych w celach medycznych!

Imbir nazwać można lekiem uniwersalnym, mającym wiele różnych zastosowań. Pomaga on między innymi na brak apetytu, problemy trawienne, czy też w odchudzaniu. Co więcej, można go stosować, jako naturalny antybiotyk, środek napotny, oraz wykrztuśny. Oczywiście, to tylko znikoma ilość właściwości, jakie niesie w sobie spożywanie i stosowanie imbiru. Roślina ta także działa przeciwzaparciowo, rozgrzewająco, łagodząc objawy przeziębienia.

Wszystko potwierdza tezę, że imbir to praktycznie uniwersalna roślina o milionie zastosowań i właściwości, a poniżej znajdą Państwo jedną z nich!

SKŁADNIKI

  • Sok z jednej cytryny.
  • 600 ml Brandy.
  • 2 łyżki stołowe miodu.
  • 300 g. imbiru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Po pierwsze: imbir obierz, pokrój w plasterki, a następnie zalej w słoiku Brandy. W takim stanie, przechowuj w ciemnym pomieszczeniu, raz na jakiś czas mieszając naczyniem przez 14 dni. Po upływie dwóch tygodni przecedź powstały płyn, dodając sok z cytryny oraz miód. Nalewka imbirowa jest już gotowa!

WAŻNE: Przygotowaną nalewkę przechowuj w lodówce.

Pij 3 razy dziennie, po jednej łyżeczce, przed głównym posiłkiem. Jeżeli odczuwasz np. ból głowy, czy też dokuczają Ci stawy, możesz wtedy doraźnie zastosować nalewkę imbirową (nie dłużej niż tydzień). Jeżeli jednak bol nadal będzie doskwierał, powinno udać się do lekarza.

Rozgrzewająca herbata imbirowa, idealna na przeziębienie!

Poniżej chcemy Państwu zaprezentować, jeszcze jedno zastosowanie imbiru, które skutecznie pomoże w leczeniu przeziębienia.

SKŁADNIKI:

  • Około 5 cm imbiru
  • 2 szklanki wody
  • Jako dodatek miód bądź cytryna

Przygotowanie:

Imbir obierz, pokrój w plastry i wrzuć do gotującej się wody. Na ogniu pozostaw na około półgodziny. Po upływie wyznaczonego czasu napar do picia, jest już gotowy. Jednak w celu polepszenia jego smaku i właściwości, polecamy dodać łyżkę miodu, bądź (lub) soku z cytryny.

Pamiętaj! Miód i cytrynę dodajemy do chłodnego naparu!. Życzymy smacznego!!

error: Treść zabezpieczona !!