Pieczony kurczak. Kto z nas go nie lubi? Tym daniem można nakarmić wielu gości i z całą pewnością będzie im smakowało, pod warunkiem, że kurczak będzie świetnie przygotowany.
Poznaj kilka tajemnic kulinarnych najlepszych szefów kuchni i naucz się przygotowywać doskonałego chrupiącego kurczaka. Tym daniem zachwycisz zarówno swoją rodzinę jak i przyjaciół.
Kurczak z przepisu kuchni śródziemnomorskiej
Jak przygotować pysznego kurczaka? Sprawdź przepis kuchni śródziemnomorskiej.
Do przygotowania kurczaka, zgodnie z śródziemnomorską recepturą, będziesz potrzebować:
zioła
mandarynki
czosnek
miód
oliwę z oliwek
białe wino
sok mandarynkowy
Przygotowanie
Na początku należy włożyć do kurczaka kilka obranych ząbków czosnku a także dwie, przedzielone na pół, obrane mandarynki. Wskazane jest też włożenie do środka kilku gałązek pachnącego rozmarynu.
Kurczaka obficie polej mieszaniną oliwy z oliwek, soku mandarynkowego białego wina i miodu. Tak przygotowanego kurczaka należy piec przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Później trzeba owinąć go folią do pieczenia i piec przez kolejne 40 minut ale już w niższej temperaturze. Idealna temperatura pieczenia to 170 stopni.