Pyszny chrupiący kurczak dzięki specjalnej marynacie – Zdradzamy sekret szefów kuchni.

Pieczony kurczak. Kto z nas go nie lubi? Tym daniem można nakarmić wielu gości i z całą pewnością będzie im smakowało, pod warunkiem, że kurczak będzie świetnie przygotowany.

Poznaj kilka tajemnic kulinarnych najlepszych szefów kuchni i naucz się przygotowywać doskonałego chrupiącego kurczaka. Tym daniem zachwycisz zarówno swoją rodzinę jak i przyjaciół.

Kurczak z przepisu kuchni śródziemnomorskiej

Jak przygotować pysznego kurczaka? Sprawdź przepis kuchni śródziemnomorskiej.

Do przygotowania kurczaka, zgodnie z śródziemnomorską recepturą, będziesz potrzebować:

  • zioła
  • mandarynki
  • czosnek
  • miód
  • oliwę z oliwek
  • białe wino
  • sok mandarynkowy

Przygotowanie

Na początku należy włożyć do kurczaka kilka obranych ząbków czosnku a także dwie, przedzielone na pół, obrane mandarynki. Wskazane jest też włożenie do środka kilku gałązek pachnącego rozmarynu.

Kurczaka obficie polej mieszaniną oliwy z oliwek, soku mandarynkowego białego wina i miodu. Tak przygotowanego kurczaka należy piec przez 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Później trzeba owinąć go folią do pieczenia i piec przez kolejne 40 minut ale już w niższej temperaturze. Idealna temperatura pieczenia to 170 stopni.

Pyszne tuszki z kurczaka na ostro

error: Treść zabezpieczona !!