Miękka i soczysta rolada z mięsa mielonego: Tak przygotowała je moja babcia, kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują

Doskonały przepis na roladę, którą możesz podawać na ciepło lub na zimno. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna.

Co ważne, możesz ją przygotować i włożyć po prostu do zamrażalki, w odpowiedniej chwili wystarczy ją wyjąć i włożyć do piekarnika. Dzięki temu bardzo szybko będziesz mieć smaczny obiad na stole!

Potrzebujesz:

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 100 ml mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Ulubione przyprawy do smaku (zioła prowansalskie, słodka papryka)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Nadzienie:

  • Musztarda (lub keczup)
  • Tarty ser

Dodatkowo:

  • Kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Najlepiej przygotuj mięso wieczorem, dnia wcześniejszego. Wymieszaj mięso mielone z odrobiną mleka (około 100 ml), przyprawami, czarnym pieprzem i czosnkiem 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Odstaw do lodówki. Możesz delikatnie posolić mięso.

Następnego dnia podziel mięso na dwie części. Uformuj mięso w dwa płaskie prostokątne placki, posmaruj je musztardą i posyp tartym serem.

Delikatnie zwiń je w rolady.

Teraz połóż obie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skoryguj według potrzeby ich kształt.

Teraz wierzch posmaruj obficie kwaśną śmietaną.

Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!