Prosty i szybki przepis na soczystą pieczeń z polędwicy wieprzowej: Z tymi aromatycznymi dodatkami smakuje obłędnie

Na desce do krojenia ułóż schab. Delikatnie natnij cały kawałek co ok 1-2 cm, nie rozcinając podstawy do końca.

Nastaw piekarnik na 180 stopni na termo- obieg. Sól, pieprz i majeranek w podanych ilościach zmieszaj w miseczce. Następnie do mieszanki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotowaną przyprawę rozprowadź równomiernie po całej pieczeni. Pamiętaj, aby dokładnie wetrzeć również w nakrojone części schabu. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego.

Teraz obierz cebulę i pokrój ją w prążki. Jeżeli nie masz pokrojonego boczku, również potnij go w cienkie plastry. Tak przygotowany boczek wraz z cebulą umieść w nacięciach pieczeni.

Kiszoną kapustę pokrój na 2-3 cm paski (ogórki kiszone w plastry) i wyłóż naokoło pieczeni w naczyniu do pieczenia. Kiedy piekarnik jest już nagrzany piecz 40 minut i podawaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

 Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!