Skuteczny syrop na odporność – babciny przepis. Stosuję od roku i nie choruję.

Syropu z mniszka lekarskiego używały już nasze babcie. W czasach, gdy trudno było o prawdziwy miód, domowy syrop świetnie go zastępował. Ma on jednak także wiele zdrowotnych właściwości.

Doskonale sprawdza się do łagodzenia infekcji górnych dróg oddechowych, w tym bólu gardła i kaszlu. Jeśli więc jeszcze nie wiesz, jak go zrobić, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu i ciesz się z jego właściwości!

Do przygotowania syropu potrzebujesz kwiatów mniszka lekarskiego (około litrowy słoik), dwóch cytryn, kilograma cukru i litra wody.

Właściwości syropu z mniszka:

  • wysoka zawartość wspomagających odporność witamin A, C oraz D
  • witaminy z grupy B mające korzystny wpływ na zdrowie układu nerwowego
  • oczyszcza organizm z gromadzących się toksyn i niekorzystnych produktów przemiany materii
  • regulujący wpływ na układ pokarmowy
  • zawartość minerałów (wapń, magnez, żelazo, krzem, potas) mających zbawienny wpływ na naszą odporność
  • łagodzenie objawów infekcji układu moczowego
  • znaczne ilości asparaginy stosowanej w medycynie do leczenia artretyzmu i dobrze wpływającej na pracę mózgu

To prawdziwa bomba witaminowa, źródło cennych minerałów i aminokwasów!

Przepis na syrop:

Warto poświęcić nieco czasu na zbieranie kwiatów mniszka. Zrywaj je na czystych terenach, z dala od wielkich, zanieczyszczonych miast. Najlepszą porą na zbiory jest miesiąc maj, wybierz więc choć jeden słoneczny dzień i razem z rodziną wybierz się za miasto w poszukiwaniu tej cennej rośliny.

Razem z dziećmi możecie robić z nich wianki, choć wystarczą Ci same główki kwiatowe. Jeśli pozostawisz zielone części, gotowy syrop zyska lekki posmak goryczki.

Zbierz około 300- 500 kwiatów. Lekko ubite powinny zmieścić się w słoiku o pojemności jednego litra. Podane wcześniej składniki pozwolą Ci uzyskać około 2-3 słoje gotowego produktu.

Dokładnie wypłukane pod zimna woda kwiaty wrzuć do garnka i zalej litrem wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Po tym czasie garnek zdejmij z ognia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny. Po upływie tego czasu przecedź wywar, dodaj sok z 2 cytryn i cukier.

Gotuj na małym ogniu, aż nie zgęstnieje i nie osiągnie konsystencji miodu. Gotowy syrop przelej (jeszcze gorący) do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć i odłóż na kilka godzin zakrętkami do dołu.

Gotowy syrop możesz przechowywać kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu. Wstaw go więc do spiżarni i korzystaj przez całą jesień i zimę, gdy dostęp do świeżych, naturalnych witamin będzie utrudniony.

Sposób dawkowania:

Jeśli nie masz wrzodów żołądka lub nie cierpisz na nadkwasotę, syropu z mniszka możesz używać codziennie, niezależnie od Twojego wieku.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub zamiennik miodu na kromce świeżego chleba. To majowe słońce zamknięte w słoiku.

error: Treść zabezpieczona !!