Warto poświęcić nieco czasu na zbieranie kwiatów mniszka. Zrywaj je na czystych terenach, z dala od wielkich, zanieczyszczonych miast. Najlepszą porą na zbiory jest miesiąc maj, wybierz więc choć jeden słoneczny dzień i razem z rodziną wybierz się za miasto w poszukiwaniu tej cennej rośliny.
Zbierz około 300- 500 kwiatów. Lekko ubite powinny zmieścić się w słoiku o pojemności jednego litra. Podane wcześniej składniki pozwolą Ci uzyskać około 2-3 słoje gotowego produktu.
Po tym czasie garnek zdejmij z ognia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny. Po upływie tego czasu przecedź wywar, dodaj sok z 2 cytryn i cukier.
Gotowy syrop możesz przechowywać kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu. Wstaw go więc do spiżarni i korzystaj przez całą jesień i zimę, gdy dostęp do świeżych, naturalnych witamin będzie utrudniony.
Jeśli nie masz wrzodów żołądka lub nie cierpisz na nadkwasotę, syropu z mniszka możesz używać codziennie, niezależnie od Twojego wieku.