1 szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku: Niesamowicie szybkie i smaczne bułeczki zamiast tych ze sklepu!

Fantastyczne mini bułeczki na śniadanie, które będziesz chciał mieć codziennie na stole. Bardzo delikatne ciasto i soczyste nadzienie, po prostu pyszne!

Potrzebujesz:

  • 120 g jogurtu
  • 60 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka soli + 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • żółtko + olej do posmarowania
  • nasiona sezamu do posypania
  • serek śmietankowy + zioła według uznania do nadzienia

Przygotowanie:

Jogurt, olej i wodę wlej do miski, dodaj białko, sok z cytryny, sól, cukier i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj proszek do pieczenia, a następnie wsyp przesianą mąkę.

Wymieszaj, na koniec dodaj jeszcze miękkie masło i wyrób gładkie ciasto. Przełóż do miski i przykryj bawełnianym ręcznikiem na 10 minut.

W międzyczasie posiekaj świeże zioła i wymieszaj z serkiem kanapkowym – według uznania możesz wybrać inny rodzaj nadzienia. Następnie uformuj ciasto w długi rulon i podziel równo na mniejsze kawałki.

Następnie poklei kulki z ciasta uformuj w placek, na jego brzegu ułóż nadzienie i zawiń jak na zdjęciu poniżej.

Bułeczki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z łyżką oleju i posyp bułeczki sezamem.

Piecz około  20 minut w temperaturze 180 ° C . Gotowe. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!