Nigdy nie przechowuj w lodówce tych kilku produktów, zwłaszcza nr 2

Lodówka jest niewątpliwie jednym z najważniejszych urządzeń, jakie każdy posiada w swoim domu. Nabiał, soki, różne sałatki czy ciasta – gdzie przechowywać artykuły spożywcze, jeśli nie tam?

Niemniej okazuje się, że często przeceniamy pozytywne skutki trzymania rozmaitych produktów w niskiej temperaturze. Istnieje niemało owoców, warzyw czy ziół, dla których chłodnicze warunki są wręcz szkodliwe.

Przechowywane w lodówkach tracą one swoje korzystne właściwości, a mimo to dla wielu z nas oczywistym jest, by właśnie tam je umieszczać zaraz po powrocie z zakupów. Mamy pewność, że dzięki temu zadbamy o utrzymanie ich właściwości – to ogromny błąd!

Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł, w którym wymieniono kilka najważniejszych produktów spożywczych, jakich pod żadnym pozorem nie powinno się trzymać w lodówce, a mimo tego wiele osób tak robi – sprawdź, czy i dla ciebie nie byłaby korzystna zmiana swoich nawyków.

Przede wszystkim – jajka

Ich przechowywanie w lodówce wydaje się czymś oczywistym – przecież sami producenci wśród akcesoriów dołączają specjalne pojemniki. Problem w tym, że najczęściej miejsce na jajka przewidziane jest na półce w drzwiach lodówki.

W związku z tym, ponieważ drzwi są stale zamykane i otwierane, jajka podlegają nieustannym wahaniom temperatury. Taka sytuacja sprawia, że proces ich starzenia przebiega zdecydowanie gwałtowniej. Zatem trzymając jajka w drzwiach lodówki ryzykujesz, że ich przydatność będzie dużo krótsza. A przecież jajka są niezbędne w każdej kuchni – gotowane na twardo, jajecznice, omlety, stosowane do ciast czy panierek.

Warto więc zadbać o ich odpowiednie przechowywanie, co na szczęście nie stanowi problemu. Dobrym rozwiązaniem będzie ich umieszczenie bardziej w głębi lodówki, gdzie nie ma miejsca cykliczny, intensywny dopływ ciepłego powietrza.

Następny produkt, o którym warto wspomnieć, to bazylia.

error: Treść zabezpieczona !!