Nigdy nie przechowuj w lodówce tych kilku produktów, zwłaszcza nr 2

To popularne zioło bardzo szybko starzeje się i więdnie, przetrzymywane w warunkach chłodniczych. Chociaż może wydawać się to dziwne, jako że w sklepach spożywczych często widzimy bazylię umieszczoną właśnie w lodówce, to tak naprawdę jedynie przechowywanie zblanszowanych liści bazylii w zamrażarce pomoże zachować jej świeżość.

Niemniej najkorzystniej będzie umieścić to zioło po prostu gałązkami np. w miseczce z wodą, tak, jak się wkłada kwiaty do wazonu. Dodajmy jeszcze, że bazylia ma skłonność do pochłaniania zapachów – dlatego również jeśli chcemy zachować jej aromat, nie powinniśmy umieszczać jej w lodówce, wraz z innymi artykułami spożywczymi.

Często w lodówce umieszczamy pomidory.

Właściwie – dlaczego? Pomidory są z biologicznego punktu widzenia owocami, więc najkorzystniej jest po prostu przechowywać je tak samo jak jabłka czy gruszki, w misce albo na parapecie. Niska temperatura sprawia, że pomidor przestaje dojrzewać, w związku z czym traci swoje zalety smakowe i zapachowe, a jego miąższ staje się suchy.

Kolejna rzecz – czosnek.

error: Treść zabezpieczona !!