Nigdy nie przechowuj w lodówce tych kilku produktów, zwłaszcza nr 2

Jedno z najpopularniejszych warzyw przyprawowych na świecie, znane ze swoich właściwości aromatyzujących i podkreślających smak różnorodnych potraw. Zarazem czosnek ma bardzo wiele zalet zdrowotnych – działa przeciwzapalnie, zabija bakterie czy wirusy.

Nie sposób wymienić wszystkich walorów czosnku. Dlatego bardzo ważne jest jego odpowiednie przechowywanie. Najlepszym wyjściem będzie zaopatrzenie się w specjalne pojemniczki, przeznaczone właśnie do czosnku.

Używając takiego słoika, umieszczonego w zaciemnionym miejscu mamy pewność, że czosnek nie utraci prędko swoich pożytecznych cech. Natomiast czosnek umieszczony w lodówce bardzo szybko wyschnie, przez co straci nie tylko swój aromat, ale i wiele innych, cennych właściwości.

Na koniec wspomnieć należy jeszcze o cebuli, która również, podobnie jak czosnek, umieszczona w zbyt niskiej temperaturze zacznie szybko wysychać i tracić swoje zalety spożywcze i zdrowotne.

Najlepszym wyjściem jest przechowywanie cebuli z dala od promieni słonecznych, gdzie panuje niska, ale nie zbyt niska temperatura. Najbardziej praktyczna będzie spiżarnia czy piwnica, pamiętajmy jednak, że pod żadnym pozorem cebula nie może być trzymana gdzieś, gdzie panuje wilgoć.

W skrócie możemy powiedzieć, że cebulę należy przechowywać w taki sam sposób, jak ziemniaki, pamiętając, by nie stykała się ona z ziemniakami (ziemniaki umieszczone obok cebuli powodują, że ta bardzo prędko się psuje).

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!