Warto robić słodkości samemu, jeśli chce się jeść zdrowiej. Włoskie ciasto świetnie nadaje się do kawy i innych napojów. Przepis.

Wszyscy mamy te chwile po długim dniu, kiedy chcemy się zrelaksować i rozkoszować słodkim przysmakiem. Niestety, te niezdrowe produkty są często spotykane na półkach supermarketów i pozostawiają niewiele do życzenia pod względem smaku. Rujnują też nasze postanowienia o zdrowym odżywianiu.

Jednak domowe wypieki mają wiele zalet. Są pyszne, świeże i stosunkowo niedrogie. Są również bardzo proste w wykonaniu, co jest dodatkowym atutem. Łatwo jest zrobić na przykład włoskie ciastka. Można pomyśleć, że ciasto włoskie to po prostu szarlotka. Jest to dalekie od prawdy. Włosi mają swoją własną metodę na wykorzystanie jabłek.

Ten pyszny deser wymaga kilku składników. Te składniki to:

  • 4 jabłka
  • 180 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 4 g proszku do pieczenia

Jak przygotować:

Zacznij od przygotowania włoskiego ciasta. Wymieszaj pozostały cukier z żółtkami. Kontynuuj ubijanie masy, aż stanie się prawie biała.

W mikrofalówce rozpuść masło. Połowę mieszanki wymieszaj z masłem, gdy już lekko ostygnie.

Mleko wymieszaj z mieszanką, a następnie dodaj do miski.

Teraz czas na włączenie do ciasta mąki pszennej, proszku do pieczenia i jajka. Wymieszaj wszystko jeszcze raz, aż ciasto będzie gładkie.

Podczas robienia włoskiego ciasta najlepiej użyć okrągłej tortownicy. Na wierzchu umieść papier pergaminowy i przykryj go ostatnim ciastem.

Na wierzchu ułóż obrane jabłka w kształcie klinów. Możesz je ułożyć w dowolny sposób.

Gotowy przysmak możesz jeszcze polać odrobiną masła i cukru. Następnie piecz przez 35 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!