Jednak domowe wypieki mają wiele zalet. Są pyszne, świeże i stosunkowo niedrogie. Są również bardzo proste w wykonaniu, co jest dodatkowym atutem. Łatwo jest zrobić na przykład włoskie ciastka. Można pomyśleć, że ciasto włoskie to po prostu szarlotka. Jest to dalekie od prawdy. Włosi mają swoją własną metodę na wykorzystanie jabłek.
Zacznij od przygotowania włoskiego ciasta. Wymieszaj pozostały cukier z żółtkami. Kontynuuj ubijanie masy, aż stanie się prawie biała.
W mikrofalówce rozpuść masło. Połowę mieszanki wymieszaj z masłem, gdy już lekko ostygnie.
Mleko wymieszaj z mieszanką, a następnie dodaj do miski.
Teraz czas na włączenie do ciasta mąki pszennej, proszku do pieczenia i jajka. Wymieszaj wszystko jeszcze raz, aż ciasto będzie gładkie.
Podczas robienia włoskiego ciasta najlepiej użyć okrągłej tortownicy. Na wierzchu umieść papier pergaminowy i przykryj go ostatnim ciastem.
Na wierzchu ułóż obrane jabłka w kształcie klinów. Możesz je ułożyć w dowolny sposób.