Szczególnie atrakcyjne są młode liście brzozy. Najlepiej zebrać je wiosną przed kwitnieniem lub najpóźniej w okresie kwitnienia. Liście należy delikatnie, ale stanowczo zerwać przeciwnie do kierunku wzrostu prosto z gałązek.
Następnie należy poddać je procesowi suszenia. W tym celu należy przechowywać je w suchym i przewiewnym pomieszczeniu. Liście układamy jeden obok drugiego, co jakiś czas je przewracając.
Prawidłowo ususzone liście poznajemy po tym, że zachowały naturalny kolor, mają lekko ostry smak i przyjemny charakterystyczny brzozowy aromat. Warto przechowywać je w ciemnym pomieszczeniu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Liście brzozy należy zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10-15 minut i odcedzić. Tak przygotowana herbata ma działanie moczopędne oraz dezynfekujące. Warto pić ją ostudzoną, po posiłkach, 3 razy dzienne, najlepiej przez 3 tygodnie.
Świeże liście i pąki brzozy należy rozgnieść i przyłożyć w bolesne miejsce i związać przepaską. Okład pozostaw na całą noc.