Chrupkość, kwaśna śmietana i jabłkowe nadzienie – O takich rogalach się nie zapomina. Sprawdzony przepis.
Najlepszy przepis, który koniecznie musicie wykorzystać.
Nie wiesz co zrobić z jabłkami, które zalegają na półce? Mamy świetne rozwiązanie. Co więcej, tak naprawdę możesz użyć nadzienia, jakie przyjdzie ci do głowy – polecamy spróbować również z orzechami włoskimi, dżemem i makiem. By odpowiednio odmierzyć składniki wystarczy naczynie o pojemności 200 ml, na przykład szklanka.
Czego potrzebujemy:
- Jedna szklanka kwaśnej śmietany;
- Jedna szklanka mleka, najlepiej letniego;
- Dwie szklanki mąki półgrubej;
- Dwie szklanki mąki pszennej;
- Jedna kostka świeżych drożdży;
- 125g roztopionego masła;
- Trzy jajka;
- Trzy łyżki cukru,
- Dwie łyżeczki soli;
- Skórka z jednej cytryny;
- Dwa żółtka+ dwie łyżki mleka – w celu posmarowania rogali przed pieczeniem;
Nadzienie zależnie od wyboru: 4-5 sztuk jabłek, cynamon, cukier lub orzechy mielone, 1-2 łyżki mleka, cukier, zachęcamy również to spróbowania nadzienia z dżemu bądź sera.
Jak się do tego zabrać:
Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki – sól, jajka, cukier, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Do letniego mleka wsypujemy dwie łyżki mąki, jedną łyżkę cukru oraz zgniecione drożdże. Zostawiamy na chwilę do zakwaszenia. Wymieszane składniki dodajemy do mąki wraz z roztopionym masłem.
Ciasto mamy gotowe, nic tylko wyrabiać. Ugniatamy je rękami, na gładką, lekko klejącą się masę. Po około 10 minutach urabiania ciasto odstawiamy je w ciepłe miejsce, by spokojnie wyrosło. W tym momencie możemy już rozgrzewać piekarnik do 190 stopni.
Możemy teraz zająć się nadzieniem. Orzechy zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier. Starte na tarce jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Bardzo podobnie działamy z nadzieniem makowym. Ciasto dzielimy na 8 części i układamy na posypanym mąką blacie.
Z każdej części formujemy 3-4 podłużne kształty, coś na wzór bochenków. Każdy z nich zawijamy w okrąg, a w górnej części, w połowie ciasta wykonujemy nacięcie nożem. Na dół dajemy nadzienie, zawijamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.