Chrupkość, kwaśna śmietana i jabłkowe nadzienie – O takich rogalach się nie zapomina. Sprawdzony przepis.

Najlepszy przepis, który koniecznie musicie wykorzystać.

Nie wiesz co zrobić z jabłkami, które zalegają na półce? Mamy świetne rozwiązanie. Co więcej, tak naprawdę możesz użyć nadzienia, jakie przyjdzie ci do głowy – polecamy spróbować również z orzechami włoskimi, dżemem i makiem. By odpowiednio odmierzyć składniki wystarczy naczynie o pojemności 200 ml, na przykład szklanka.

Czego potrzebujemy:

  • Jedna szklanka kwaśnej śmietany;
  • Jedna szklanka mleka, najlepiej letniego;
  • Dwie szklanki mąki półgrubej;
  • Dwie szklanki mąki pszennej;
  • Jedna kostka świeżych drożdży;
  • 125g roztopionego masła;
  • Trzy jajka;
  • Trzy łyżki cukru,
  • Dwie łyżeczki soli;
  • Skórka z jednej cytryny;
  • Dwa żółtka+ dwie łyżki mleka – w celu posmarowania rogali przed pieczeniem;

Nadzienie zależnie od wyboru: 4-5 sztuk jabłek, cynamon, cukier lub orzechy mielone, 1-2 łyżki mleka, cukier, zachęcamy również to spróbowania nadzienia z dżemu bądź sera.

Jak się do tego zabrać:

Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki – sól, jajka, cukier, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Do letniego mleka wsypujemy dwie łyżki mąki, jedną łyżkę cukru oraz zgniecione drożdże. Zostawiamy na chwilę do zakwaszenia. Wymieszane składniki dodajemy do mąki wraz z roztopionym masłem.

Ciasto mamy gotowe, nic tylko wyrabiać. Ugniatamy je rękami, na gładką, lekko klejącą się masę. Po około 10 minutach urabiania ciasto odstawiamy je w ciepłe miejsce, by spokojnie wyrosło. W tym momencie możemy już rozgrzewać piekarnik do 190 stopni.

Możemy teraz zająć się nadzieniem. Orzechy zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier. Starte na tarce jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Bardzo podobnie działamy z nadzieniem makowym. Ciasto dzielimy na 8 części i układamy na posypanym mąką blacie.

Z każdej części formujemy 3-4 podłużne kształty, coś na wzór bochenków. Każdy z nich zawijamy w okrąg, a w górnej części, w połowie ciasta wykonujemy nacięcie nożem. Na dół dajemy nadzienie, zawijamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Ubite żółtka z mlekiem rozsmarowujemy na rogalikach. Tak przygotowane rogaliki wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy ok 25 minut, aż zrobią się złociste.

error: Treść zabezpieczona !!