Domowy zamiennik majonezu bez użycia jajek i cukru – Dużo zdrowszy, a jednocześnie tak samo smaczny jak tradycyjny.

Trzecia propozycja wyróżnia się świetnym smakiem, pasuje do sałatek , dresingów i słonych przekąsek a przy okazji jest bardzo dietetyczną alternatywą majonezu.

Do przygotowania potrzebne będą:

  • 2 łyżki lnianej mąki
  • 60 ml wody
  • 125 ml oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz oraz cukier do smaku

Przygotowanie należy rozpocząć od wsypania do garnka mąki lnianej, następnie należy dodać do tego wody i podgrzewać na małym ogniu. Po zgęstnieniu masy należy zdjąć garnek z gazu. Po ostygnięciu do temperatury pokojowej dodać trzeba przyprawy. Następnie mieszając mikserem dodawać należy stopniowo olej.

Po otrzymaniu gładkiego sosu dodać należy musztardę i sok z cytryny.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!