Domowy zamiennik majonezu bez użycia jajek i cukru – Dużo zdrowszy, a jednocześnie tak samo smaczny jak tradycyjny.
3 540
Trzecia propozycja wyróżnia się świetnym smakiem, pasuje do sałatek , dresingów i słonych przekąsek a przy okazji jest bardzo dietetyczną alternatywą majonezu.
Do przygotowania potrzebne będą:
2 łyżki lnianej mąki
60 ml wody
125 ml oleju kokosowego
1,5 łyżki musztardy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz oraz cukier do smaku
Przygotowanie należy rozpocząć od wsypania do garnka mąki lnianej, następnie należy dodać do tego wody i podgrzewać na małym ogniu. Po zgęstnieniu masy należy zdjąć garnek z gazu. Po ostygnięciu do temperatury pokojowej dodać trzeba przyprawy. Następnie mieszając mikserem dodawać należy stopniowo olej.
Po otrzymaniu gładkiego sosu dodać należy musztardę i sok z cytryny.