Idealne, puszyste ciasta, bułeczki i inne wypieki. Z dodatkiem tego składnika wyrabiane ciasto zmieni się nie do poznania. Przepis.

Zakwas drożdżowy jest prosty w samodzielnym wykonaniu.

Warto dodać go do ugniatanych ciast – efekt będzie niesamowity! Przepis jest przewidziany do użycia z 1,5 kg ciasta.

Na przygotowanie zakwasu drożdżowego:

  • 30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 1 kg mąki pszennej należy ją przesiać
  • 200 g masła należy wcześniej wyjąć je z lodówki, by było miękkie
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany (kwaśnej)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka soli

Etapy wykonania według następujących kroków:

Drożdże należy rozkruszyć, natomiast gdy używamy suchych – wsypać do ciepłej wody i wymieszać z cukrem.

Do mieszanki wsypać przesianą mąkę i rozmieszać. W ciągu kwadransa rozczyn powinien urosnąć. Zostawiamy go w ciepłym miejscu i pamiętamy, by dodana na pierwszym etapie woda nie była ani zimna, ani zbyt ciepła, aby drożdże prawidłowo wystartowały i zaczyn urósł.

Podczas gdy drożdże pracują – delikatnie wymieszać jajka z cukrem. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszać wszystko trzepaczką. Stopniowo dodawać połowę z kilograma mąki do mieszanki. Gdy będzie ona zbyt gęsta – zacząć ugniatać rękami, w ten sposób łatwiej i dokładniej się ją wyrobi.

Przykryte ciasto odstawić na godzinę, by urosło. Po upłynięciu godziny domieszać resztę mąki i odczekać kolejną godzinę trzymając ciasto pod przykryciem.

Ciasto rośnie w ciepłym miejscu i w efekcie potraja swoją objętość. Z gotowego ciasta można wyrabiać drożdżowe bułeczki, rogaliki czy inne wyroby. W efekcie otrzymamy ładnie wyrośnięte, pulchne i smaczne drożdżówki lub rogaliki.

error: Treść zabezpieczona !!